Wiadomości z Chorzowa

[FOTO] Kartofel rządzi… w Skansenie!

  • Dodano: 2018-09-23 15:30

(Prawie) nadeszła jesień, czas zatem na wykopki. Choć ziemniaki wydają się być pospolitym warzywem to pracownicy Skansenu zorganizowali na jego część prawdziwe święto!

Nigdy samodzielnie nie wykopywałeś ziemniaków, ani nie kisiłaś kapusty (pytanie do pań, gdyż dawniej zajmowały się tym gospodynie podczas jesiennych wieczorów)? W niedzielne popołudnie swoich sił w tej sztuce próbowali liczne odwiedzający Górnośląski Park Etnograficzny. O historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka opowiedzieli mikołowscy przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Na przybyłych gości czekały m.in.: placki na blasze, pieczonki w kociołkach przygotowane przez KGW Niwczanki z Poręby – stolicy tego dania i kartoflanka. Chętni wzięli również udział w pieczeniu jabłek i ziemniaków, czy warsztatach ciesielskich prowadzonych przez klub kreatywnego inżyniera FloJaMo.

Mogliśmy również zobaczyć prawdziwy obrzęd kartoflany dzięki Kole Gospodyń Wiejskich z orzeskich Jaśkowic, a także posłuchać prelekcji Damiana Adamczaka o właściwym (prozdrowotnym) kiszeniu kapusty, a także o właściwościach odżywczych niedocenianego w Polsce warzywa – topinamburu w wykonaniu Jacka Wołowskiego.

Przed zgromadzoną publicznością wystąpiły kapele Rube Świnÿe i Whiskey River.

Zobaczcie nasze zdjęcia z wydarzenia!

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojChorzow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również