Chorzów - portal miejski mojChorzow.pl

Wiadomości z Chorzowa

Powrót pingwinów do Śląskiego Ogrodu Zoologicznego jest coraz bliższy!

  • Dodano: 2019-11-19 15:00, aktualizacja: 2019-11-20 09:07

W Śląskim Ogrodzie Zoologicznym kończą się prace budowlane nad nowym wybiegiem dla pingwinów. Pingwiny Humboldta powrócą do Chorzowa po ponad czterdziestu latach! Hodowlę tę przerwano w 1977 roku. Teraz postanowiono ją wznowić.

Warto przypomnieć, że pierwsze pingwiny trafiły do Śląskiego Ogrodu Zoologicznego w 1963 r. Były to trzy pingwiny Humboldta, które przypłynęły do Polski z Holandii na pokładzie PZM "Świetlik". Nieloty szybko zyskały sympatię zwiedzających i stały się ich ulubieńcami - co rok odwiedzało je około milion osób. W archiwach przetrwało bardzo niewiele informacji dotyczących obecności tego gatunku w kolekcji ogrodu. Z zachowanych danych wynika, że pingwiny oglądać można było w śląskim zoo do października 1977 r.

W celu ponownego sprowadzenia pingwinów do Śląskiego Ogrodu Zoologicznego w kwietniu rozpoczęto budowę nowego budynku i basenów ze stacją uzdatniania wody. Obiekt powstał na dotychczasowym wybiegu nosorożców, w sąsiedztwie budynku małpiarni. W jego skład wchodzi budynek z zapleczem gospodarczym oraz basenem zewnętrznym o pojemności 220 m3, przy którym obserwować będzie można zwierzęta.

Pracownicy ZOO poinformowali, że niedawno przeprowadzono pierwsze testy napełniania basenów. Do wykonania zostają drobne prace wykończeniowe, odbiory i ostatnie zatwierdzenia.

Budynek jest już prawie gotowy - właśnie testujemy baseny i rozpoczynamy rozruch systemów filtrujących wodę. Jeśli wszystko będzie dobrze działać, pozostanie tylko urządzenie wnętrz i pingwiny będą mogły się wprowadzać - czytamy na stronie chorzowskiego ZOO.

Kiedy i skąd, do chorzowskiego ZOO, przyjadą pingwiny? O tym zadecyduje koordynator gatunku. Szczegóły wciąż są ustalane.

Pingwiny Humboldta nazywane również pingwinami peruwiańskimi, występują na wybrzeżach Peru i Chile. Ich naturalnym środowiskiem są morskie wybrzeża w rejonie oddziaływania zimnego prądu morskiego, zwanego Prądem Humboldta, któremu zawdzięczają swoją nazwę. Są to średniej wielkości ptaki, osiągające 56–70 cm długości ciała i wagę około 3.6-5.9 kg. Pingwiny te, obok pingwinów z Galapagos należą do najbardziej zagrożonych gatunków tych ptaków. Obecnie liczebność ich populacji szacuje się
na nie więcej niż 50 000 osobników.

Zobacz także

Komentarze (2)    dodaj komentarz »

  • Eko

    Pingwiny na wolność!!!

  • Robertt

    Pingwiny z Madagaskaru....

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.

Drogi Użytkowniku!

Dokładamy wszelkich starań by korzystanie z naszego serwisu było dla Ciebie komfortowe.

Dlatego staramy się dopasować dostępne w nim treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez administratora danych osobowych w celach analitycznych i statystycznych.

Przez dalsze korzystanie, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, z naszego serwisu wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.

Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić w przeglądarce ustawienia dotyczące plików cookies, a także uzyskać dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach z naszej Polityki Prywatności.

Przejdź do serwisu