Wiadomości z Chorzowa

Specjalistyczna patelnia - jakie cechy musi posiadać?

  • Dodano: 2019-10-01 08:00, aktualizacja: 2019-10-01 08:12

Jeśli kuchnia posiada wszelkie niezbędne wyposażenie, to nie trzeba będzie obawiać się nawet najbardziej wymyślnych potraw. Dlatego domowa gastronomia w całym znaczeniu tego słowa nie będzie możliwa, chociażby bez specjalistycznej patelni.

Uniwersalny nie musi oznaczać najlepszy

Udając się do sklepów ze sprzętem kuchennym lub przeglądając Internet, można zauważyć, jak wiele jest dostępnych do różnych celów modeli patelni. Niektóre z nich sprawdzą się perfekcyjnie w przypadku smażenia, inne w duszeniu, minimalizując przy tym czas potrzebny do przygotowania jedzenia i ryzyko wystąpienia spalenia. W małych kuchniach wystarczą 2 patelnie: jedna do radzenia sobie z większością potraw, druga do tych niecodziennych. Przy tym modele uniwersalne przeważnie nie są odpowiednio głębokie, przez co są w stanie zepsuć dania, których głównym elementem są sosy. 

Powłoka

Powłoka jest jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych patelni. To od jej rodzaju zależy to, w jaki sposób trzeba będzie czyścić przedmiot, aby zbyt szybko nie wystąpiły na nim ubytki. Powszechnym wyborem jest powłoka teflonowa, charakteryzująca się dużą wytrzymałością, ale i podatnością na zarysowania. Oczywiście, można tego uniknąć dzięki właściwego z niej korzystania. Przede wszystkim nie mieszajcie potraw przy pomocy sztućców z metalu. Korzystajcie z drewnianej łyżki, ewentualnie szpatułki. Ponadto nie myjcie takiej patelni w zmywarce. Innym popularnym wyborem są patelnie ceramiczne, które są zauważalnie cięższe od pozostałych i w przeciwieństwie do poprzedniej omawianej powłoki odporne są na potencjalne zarysowania oraz przywieranie jedzenia przygotowanego bez użycia oleju.

Patelnia Sweet 28 cm marki Ambition

Rodzaj jedzenia

Samo jedzenie nie jest bez znaczenia przy wyborze patelni. Inny rodzaj będzie bowiem potrzebny miłośnikowi ryb, grillowania, czy naleśników. Wówczas będziemy pewni, że przygotowując dany posiłek, w pełni uwolnimy jego walory smakowe i zapachowe. Zresztą, czy ktoś jest w stanie wyobrazić sobie przygotowanie smacznej ryby, gdy do dyspozycji jest tylko patelnia płaska?

Podsumowanie

Nie wspomniano oczywiście o wszystkich patelniach. Kluczowe jest zapoznanie się z tymi znajdującymi się w sprzedaży, aby wybrać te dostosowane do nas. Co więcej, powstają coraz to nowe modele, zdolne pracować na różnego typu kuchenkach.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojChorzow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.