Ogromny gar i wielkie gotowanie na Rynku w Chorzowie. Rozdano tysiąc porcji żuru! Akcję zorganizowano z okazji, przypadającego 17 listopada, Światowego Dnia Ubogich oraz po to, by przypomnieć o, największej w regionie, Wigilii dla Samotnych.
300 litrów żuru i ogromna ilość dobrego serca na Rynku w Chorzowie
Wystarczy gar o pojemności 300 litrów i 30 litrów zakwasu, a do tego po 30 kg mięsa, ziemniaków, cebuli i marchwi. Dodatkowo 500 jajek i przyprawy plus... ogromna ilość dobrego serca – tak powstało tysiąc porcji żuru, które rozdano na Rynku w Chorzowie. Wymagało to także czasu, bo cały dzień zajęło przygotowanie potrzebnych produktów, a pięć godzin samo gotowanie.
- To jest dzień radości, dzień poczęstunku, karmienia osób ubogich i potrzebujących. Jako fundacja chcemy się podzielić z tymi, którzy mają mniej. Dodatkowo poprzez to wydarzenie na Rynku w Chorzowie chcemy zaprosić wszystkich do bycia wolontariuszami w naszej fundacji, do tego żeby w ogóle zauważyć drugiego człowieka. Przed nami święta, przygotowujemy się do największej wigilii metropolitalnej dla 3 tys. osób, więc każdy może się przyłączyć jako wolontariusz – zaprasza Mikołaj Rykowski, prezes fundacji Wolne Miejsce.
Fundacja Wolne Miejsce zaprasza wolontariuszy
Wielkie gotowanie żuru i dzielenie się nim z potrzebującymi na chorzowskim Rynku, to wspólna inicjatywa miasta oraz fundacji Wolne Miejsca.
- Chcemy się podzielić tym co mamy, czyli dobrym żurem z osobami potrzebującymi. Myślimy o osobach ubogich, samotnych, którym życiu nieraz brakuje tej przysłowiowej miski zupy – mówił Waldemar Kołodziej, przewodniczący Rady Miasta Chorzów.
Fundacja Wolne Miejsca zaprasza także wszystkich chętnych, którzy jako wolontariusze chcą pomóc w organizacji największej w regionie Wigilii dla samotnych. Wydarzenie odbędzie się 24 grudnia w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.