Każdy ma swoje preferencje, jeżeli chodzi o kawę lub herbatę. Niewiele jest osób, które w każdej sytuacji i o każdej porze piją kawę – dlatego wbrew nazwie, w kawiarniach zazwyczaj mamy możliwość zamówienia nie tylko kawy, ale także filiżanki herbaty.
Nie tylko czarna
Mała czarna – to hasło kojarzy nam się z sukienką albo filiżanką kawy. Najbardziej popularna w Polsce herbata również jest czarna, ale coraz częściej sięgamy również po inne jej odmiany – zieloną, białą lub czerwoną. Różnią się one smakiem, sposobem pozyskiwania i właściwościami – zielona herbata, w zależności od sposobu parzenia może odprężać lub pobudzać, można również kupić herbatę bez teiny, czyli herbacianego odpowiednika kofeiny. Potocznie herbatą nazywamy również napary z ziół, jednak prawdziwa herbata to napar z liści lub pąków roślin z rodzaju kamelia. Ciekawostką jest, że herbata nazywana czerwoną w Europie w Chinach jest zaliczana do czarnych – wynika to z tego, że Europejczycy dzielą herbaty według koloru suszu, a Chińczycy – według koloru naparu.
Pyszne dodatki
Oprócz próbowania dziesiątek odmian herbat możemy eksperymentować ze smakiem decydując się na różne dodatki. Zapewne każdy pił kiedyś herbatę z miodem lub mlekiem, jednak dodatki do herbat to przede wszystkim składniki dodawane do suszu – najbardziej popularne to hibiskus czy trawa cytrynowa, ale często dodaje się również suszone owoce czy domieszki innych roślin.
Chado, czyli droga herbaty
Dobry barista potrafi przyrządzić pyszną kawę na wiele sposobów, a filiżanka kawy jest często porannym rytuałem. W Chinach i Japonii parzenie herbaty jest wręcz ceremonią, a niektórzy doskonalą tę sztukę przez całe życie. Istnieje nawet japońskie słowo określające sztukę parzenia herbaty - Chanoyu lub chadō. Nasz pospieszny styl życia często nie pozwala na poświęcenie należytej uwagi przygotowywaniu herbaty, jednak czasem warto zatrzymać się na chwilę, by choć raz na jakiś czas docenić jej walory w pełni.
Wyśmienita herbata do kawiarni – gdzie szukać?
W ostatnich latach zaczęliśmy doceniać sztukę kulinarną, a kawiarnie i herbaciarnie coraz częściej są miejscami, w których pracują artyści w swojej dziedzinie. Doświadczeni właściciele lokali wiedzą, gdzie szukać najlepszych gatunków. Jeżeli chcemy cieszyć się herbatą tak pyszną, jak w kawiarni, najlepiej poszukać jej u sprzedawcy, który dostarcza herbaty i kawy do najlepszych kawiarni. Pod adresem http://ctdepot.pl/kategoria-herbaty znajdziemy jedną z takich firm. Jedno jest pewne – najlepsza herbata musi być zbierana, suszona i parzona starannie i z sercem.