Chorzów - portal miejski mojChorzow.pl

Wiadomości z Chorzowa

Sprawdzamy, co różni whisky produkowaną w Europie od amerykańskiej - to warto wiedzieć

  • Dodano: 2019-12-10 13:45

Whisky produkowana jest w wielu regionach światach. Każda z tych odmian ma swoje cechy charakterystyczne, które decydują o jej wyjątkowym smaku i aromacie. Dziś porównamy ze sobą whisky produkowaną w Europie i Stanach Zjednoczonych. Co warto o nich wiedzieć?

Whisky europejska – co ją wyróżnia?

Europa jest kolebką tego trunku. To na terenie Irlandii i Szkocji rozkwitła produkcja whisky. Jeśli wierzyć podaniom, to za jej wytwarzanie mieli być odpowiedzialni iryjscy mnisi już w VII wieku! Bazą tego trunku jest słód jęczmienny. Szkoci wędzą go w torfowym dymie, dzięki czemu ma ona charakterystyczny, ziemisty posmak. Irlandczycy dla odmiany zrezygnowali z takiego procesu i preferują whisky o bardziej łagodnym i słodkim charakterze. Europejski trunek leżakuje najczęściej w używanych, dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata. Im czas ten jest dłuższy, tym większa wartość danej whisky. Single grain whisky to obecnie jedna z najbardziej cenionych odmian europejskiej whisky na świecie. Świetnie sprawdzi się jako prezent, czy na różnego rodzaju przyjęciach, bankietach i balach.

Amerykańska whisky – z czego jest produkowana?

Trunek ten trafił do Stanów Zjednoczonych z Europy. Nie oznacza to jednak, że receptura została bezmyślnie skopiowana. Imigranci ze Szkocji i Irlandii dostosowali go bowiem do warunków naturalnych panujących na nowym kontynencie. Najważniejszą różnicą dzielące oba rodzaje whisky jest zboże wykorzystywane do produkcji. Amerykanie bowiem zamiast jęczmienia używają kukurydzy. W bourbonie zboże to stanowi nawet 70% mieszanki. Tutaj dowiesz się więcej o tej whisky https://swiat-whisky.sklep.pl/. Bourbon produkowany jest w Kentucky. To właśnie na terenie tego stanu powstaje ponad 90% światowej produkcji. To jednak nie jedyna whisky z Ameryki znana na całym świecie. Także Tennessee Whiskey cieszy się ogromną popularnością. Wynika to z jej unikalnej receptury. Dzięki przepuszczeniu przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego uzyskuje się bardzo oryginalny smak, który szybko zdobył uznanie na całym świecie.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.