Grillowanie to jedno z ulubionych zajęć milionów Polaków. Aby rozkoszować się aromatycznymi kiełbaskami lub soczystą karkówką, warto zainwestować w dobry grill. Co sprawdzi się lepiej – ten gazowy czy węglowy?
Na czym grillować?
Najczęściej grillujemy na węglu drzewnym. Grille węglowe są tanie i łatwo dostępne, ale z drugiej strony nie są zbyt komfortowe w użyciu. Tradycyjny grill na węgiel wymaga rozpalenia, rozgrzania, a potem zgaszenia i sprzątnięcia popiołu.
Coraz częściej mówi się także o kwestiach zdrowotnych grillowania – na potrawach przygotowywanych na grillu węglowym znajduje się pył węglowy oraz szkodliwe związki powstałe ze spalania węgla drzewnego.
Alternatywa do grille gazowe. W tym przypadku urządzenie zasilane jest z użyciem butli gazowej, co eliminuje konieczność kłopotliwego rozpalania i ciągłego doglądania węgla, a potem jego wygaszania. Między mity trzeba włożyć też przekonanie, że dania przygotowane na grillu gazowym nie są zbyt dobre. Gaz jest bezwonny, dlatego w żaden sposób nie zmienia smaku potraw. Nie zawierają one również toksycznych substancji w porównaniu do tych grillowanych na węglu.
Warto więc wziąć pod uwagę grillowanie na gazie, które nie tylko jest wygodniejsze, ale także zdrowsze. Jaki grill gazowy będzie najlepszy?
Jak wybrać najlepszy grill gazowy?
Każdy producent przekonuje, że ma najlepsze grille gazowe. Warto jednak dowiedzieć się, jaki grill gazowy rzeczywiście będzie mógł zapewnić najlepsze efekty.
Najważniejsze parametry grilla na gaz:
- solidna, gruba pokrywa – tworząca piekarnik zabezpieczający potrawy i zatrzymujący ciepło, powinna być wyposażona w termometr
- ruszt – zwraca na niego uwagę każdy ranking grilli gazowych, najlepszy to ten ciężki, który ma wąskie, ciasno ułożone żeberka, na przykład z żeliwa albo stali szlachetnej
- duże aromatyzery – to one odpowiadają za smak i aromaty potraw z grilla gazowego – odparowują soki i tłuszcze
- palniki – dopasowane do wielkości rusztu, duże, z otworami na płomienie po dwóch stronach tuby
- prosta obsługa – czytelne sterowanie i łatwy wybór temperatury i programów pracy
- szafka – powinna pomieścić standardową 11-kilogramową butlę z gazem
- dodatkowe wyposażenie – palnik boczny do gotowania, ruszt do podgrzewania, stolik boczny, półka na akcesoria, wieszaki na sztućce, kółka
Aby wybrać odpowiedni sprzęt, warto sprawdzić ranking grilli gazowych (https://najlepszy-ranking.pl/grille-gazowe/) – dzięki niemu można dowiedzieć się, jakie urządzenia wyróżniają się najlepszymi parametrami.