W każdej sekundzie w naszym organizmie zachodzi wiele skomplikowanych procesów, za które odpowiadają m.in. witaminy i minerały. Obecność tych substancji w ciele jest wręcz niezbędna dla zachowania dobrego zdrowia, a deficyty mogą doprowadzić do zachwiania całej gospodarki wewnętrznej i do powstawania różnego rodzaju schorzeń. Jak dostarczyć sobie odpowiednią ilość witamin? Co warto o nich wiedzieć? Sprawdź!
Witaminy – jaką odgrywają rolę?
Za co odpowiedzialne są witaminy? Zdecydowanie łatwiej byłoby odpowiedzieć za co nie są! Te substancje organiczne mają zasadniczy wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, a więc na: pracę mózgu, wzroku, serca, na przepływ krwi, poziom cholesterolu, na wytwarzanie energii, budowę kości, budowę skóry i włosów, a to zaledwie mała część z olbrzymiej liczby procesów regulowanych przez witaminy. Nie bez przyczyny nazwa witamin wywodzi się od łacińskiego „vita”, czyli „życie”. Bez nich po prostu nie bylibyśmy w stanie prawidłowo funkcjonować.
Skąd się biorą?
Wiemy już, że bez witamin ani rusz, ale jak właściwie dostarczyć je naszemu organizmowi? Podstawowym źródłem tych substancji jest dobrze zbilansowana dieta. Co istotne, nie trzeba wcale ograniczać się wyłącznie do warzyw i owoców, które najczęściej kojarzą nam się ze zdrowym żywieniem. Organizmowi potrzebne są składniki pochodzące z różnego typu produktów, a więc także z: nabiału, ryb, tłuszczów, mięsa, orzechów, pestek i ziaren czy produktów zbożowych. Tylko w ten sposób zaczerpniemy pełną porcję witamin. Pamiętaj jednak, że najbardziej wartościowe dla zdrowia będzie pożywienie pochodzące z upraw ekologicznych, na których nie stosuje się szkodliwych środków chemicznych. Właśnie tego typu żywność znajdziesz w sklepie: www.aleeko.pl. Jeśli Twoja dieta pozostawiała dotychczas wiele do życzenia i zmagasz się z deficytem witamin, należy wspomóc się suplementami. Co prawda nie zastąpią one prawidłowo skomponowanego jadłospisu, ale mogą przyspieszyć proces uzupełniania niezbędnych składników. W niektórych sytuacjach stosowanie odpowiednich suplementów jest wręcz koniecznością np. w przypadku kobiet w ciąży lub w okresie jesienno-zimowego osłabienia. Przy zakupie suplementów, podobnie jak przy zakupie żywności, trzeba zwrócić uwagę na jakość produktów. Warto wybierać suplementy zawierające substancje pochodzenia naturalnego. W ten sposób osiągniemy wysoki poziom przyswajalności witamin i minerałów. Jeśli szukasz właśnie takich produktów, znajdziesz je pod linkiem: visanto sklep.
Tłuszcz czy woda? Oto jest pytanie!
Witaminy dzielimy na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Do pierwszej grupy należy witamina C i witaminy z grupy B, a do drugiej: A, D, E i K. Ten podział ma zasadnicze znaczenie. Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane przez organizm, więc ich nadmiar zostaje wydalony wraz z moczem. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są natomiast przez nas kumulowane, więc ryzyko przedawkowania witamin, czyli hiperwitaminozy, jest w tym przypadku zdecydowanie większe. Przy ich suplementacji trzeba być nieco bardziej ostrożnym.
Gdzie kryją się poszczególne witaminy?
Wiemy już, że witaminy trzeba czerpać przede wszystkim z pożywienia, ale dokładnie z jakich produktów? Witaminę A, tak niezbędną dla dobrej kondycji wzroku i skóry, znajdziemy między innymi w marchwi, pietruszce, szpinaku, dyni, pomidorach, brokułach, ale też w maśle, w śmietanie, czy w serze. Wspomagająca odporność witamina C znajduje się w dużej ilości chociażby w porzeczkach, papryce i w kiszonkach. Witamina D wytwarzana jest pod wpływem słońca, ale znajdziemy ją także w tranie, w mięsie, w jogurtach czy w śmietanie. Najlepszym źródłem witaminy E są z kolei oleje roślinne, a witaminę K znajdziemy w: ziemniakach, jajkach i warzywach zielonych np. w brokułach i ogórkach. W przypadku witamin z grupy B sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. By zebrać ich pełen komplet, trzeba sięgać po wiele różnych produktów np. po: pestki słonecznika i ryż (B1), rośliny strączkowe i orzechy (B2), produkty zbożowe i mięso (B3), otręby i orzechy włoskie (B5), kiełki i banany (B6), żółtka jaj i szpinak (B7), drożdże i cytrusy (B8), brukselkę i brokuły (B9), ryby i sery (B12).
Już wiesz, że bez witamin funkcjonowanie naszego organizmu zostałoby całkowicie zachwiane. Nie dopuść więc do powstania deficytu którejkolwiek z nich. Odżywiaj się zdrowo, urozmaicaj posiłki i rozsądnie stosuj suplementy diety, a z pewnością w Twoim organizmie nie zabraknie żadnych witamin.