25 sierpnia od 12.00 do 17.00 Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” zaprasza na imprezę plenerową „O zbożach, chlebie i ziołach” pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego Wojciecha Saługi.
Dawne czasy w chorzowskim skansenie
Podczas wydarzenia będzie możliwość posłuchania o dawnym zastosowaniu ziół, ich leczniczych oraz magicznych właściwościach. Goście będą mogli wykonać własnoręcznie zielniki oraz kadzidła ziołowe. W niesamowitej scenerii chałupy z Kaliny zwiedzający spróbują naparów dawnej stosowanych na wszelkie dolegliwości zdrowotne, a w spichlerzu z Wojkowic będzie można wykonać kotyliony dożynkowe.
W trakcie imprezy będzie można spróbować swoich sił w mieleniu zboża żarnami oraz przyjrzeć się pracy wialni, a to wszystko na interaktywnej wystawie „Młynarstwo” w spichlerzu z Warszowic. Będzie też okazja zwiedzić Młyn z Imielina i posłuchać o dawnych młynach w województwie śląskim.
O uzdrowicielach, szarlatanach i popularnych znachorach mieszkających w naszym województwie w 20 – leciu międzywojennym opowie Krzysztof Bulla z Działu Nauki naszego Muzeum, a właściwości ziół i ich zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej przybliży Agnieszka Książyńska z Zielarni Jurajskiej. Pani Ernestyna Kubecka z KGW Dębieńsko opowie o tym co na stolach podczas żniw gościło.
Święto zupy
Po raz pierwszy podczas sierpniowego wydarzenia odbędzie się święto zupy, która na dawnej wsi była głównym posiłkiem królującym na stołach. Koła Gospodyń Wiejskich przygotują zupy charakterystyczne dla swojego podregionu i będą częstować gości m.in. żurem żeniatym, oberibą, parzybrodą, zalewajką, zaś w karczmie ze Świerczyńca spróbujemy polewki na maślance i kartoflanki. Będzie w to wyjątkowa okazja spróbować smaków, które dawniej stanowiły proste, chłopskie jadło.
Dla miłośników autentycznych wyrobów rękodzielniczych oraz niepowtarzalnych smaków będzie również jarmark produktów rzemieślniczych, artystycznych i gastronomicznych.