Wiadomości z Chorzowa

Jak wybrać ciasto na wesele?

  • Dodano: 2021-10-11 09:30

Udane przyjęcie weselne, na którym wszyscy będą się bawić do białego rana to marzenie każdej młodej pary. Wystrój sali weselnej i oprawa muzyczna to nie wszystko. Należy jeszcze zadbać o wyśmienite menu, w tym o słodkości. Jak zatem wybrać ciasto na wesele, aby zachwycić nim każdego z gości?

Zamawiamy z wyprzedzeniem

Aby uniknąć niepotrzebnego stresu, o wybraniu i zamówieniu ciasta na wesele należy myśleć z odpowiednim wyprzedzeniem. Pośpiech i zamawianie na ostatnią chwilę niczemu nie sprzyja. Cukiernie, które przygotowują ciasta weselne, zwłaszcza torty, mają zazwyczaj bardzo napięte grafiki, dlatego warto o tym pomyśleć nawet i 4-6 miesięcy przed ślubem.

Wybieramy cukiernika

Poszukiwania najlepiej rozpocząć wśród znajomych i rodziny, którzy w ostatnim czasie uczestniczyli w przyjęciu weselnym. Warto ich podpytać o to, jakie były tam słodkości i jakie wywarły na nich wrażenia. Tak pozyskana opinia oraz rekomendacje są najcenniejsze i najbardziej wiarygodne. Następnie dobrze jest wytypować około czterech cukierni, które są brane pod uwagę i umówić się z wybranymi cukiernikami na spotkanie. Wówczas mamy możliwość przejrzenia katalogów i zdjęć wykonanych ciast weselnych. Warto  również spytać o możliwość degustacji poszczególnych smaków, zwłaszcza tortów weselnych. Istotne jest również, aby dopytać o wszelkie dodatkowe koszty, np. za figurki, dekoracje, dowóz itd.

Ustalamy jaki tort

Wybierając tort, musimy zwrócić uwagę na kilka elementów. Po pierwsze – wybieramy kształt. Wcale nie musi być on tradycyjnie okrągły czy kwadratowy. Jego kształt może być uzależniony od naszej fantazji i wyobraźni. Cukiernie potrafią wyczarować prawdziwe cuda. Pamiętajmy jednak, że niestandardowy kształt wiąże się z wyższym kosztem, ponieważ trzeba przygotować odpowiednią formę. Należy również podjąć decyzję czy ma to być tort piętrowy w formie piramidy czy na stelażu. Przy wyborze tortu płaskiego, może być on ustawiony na lustrzanej powierzchni.
Zamawiając tort weselny, należy podać oczekiwaną jego wielkość. Dobrze by było znać już dokładną liczbę gości weselnych, ponieważ to na tej podstawie oblicza się, jakiej wielkości tort potrzebujemy, jest to zazwyczaj ok. 8 – 10 dag na osobę. 

Najtrudniejszą sprawą jednak jest wybór smaku tortu weselnego. Niech on zapadnie w pamięci gości weselnych na długo. Wybierzmy tak, aby smakował nie tylko nam, ale przede wszystkim gościom. Następny krok to wybór koloru. Najczęściej wybierane są torty w kolorze białym, ale jeśli wymarzył nam się inny, dopasowany być może do kolorystyki sali, taki też zamówmy. Musimy również dokonać wyboru dekoracji. Zazwyczaj jest to figurka pary młodej, ale mogą być również kwiaty lub inne ślubne symbole tj. obrączki czy gołąbki.

Wybieramy pozostałe ciasta na wesele

Najtrudniejszy wybór tortu za nami, teraz kolej na pozostałe słodkości. Zazwyczaj wybierane są następujące ciasta na wesele: sernik, jabłecznik, murzynek, ciasto owocowe z galaretką, babeczki i ciasteczka. Określając ilość ciast należy kierować się zasadą, że jeden gość to 20 dag ciasta plus mały zapas na dokładki. 

Gdy już decydujesz się na wybór odpowiedniego tortu i ciasta czas wybrać cukiernię, a na doskonałe wypieki możesz liczyć w Cukierni Hania.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojChorzow.pl.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.