Nadciąga…. Świętomięs
Największy na świecie kocioł flaków wołowych, degustacja pół tony i kilkuset kilogramów kiełbasy, występy baaardzo mięsożernych artystów, z których największym miłośnikiem mięsiw jest… Krzysztof Krawczyk – to tylko kilka powodów, dla których warto 8 i 9 września zawitać na Dużą Łąkę w Parku Śląskim.
Na pomysł zorganizowania imprezy promującej mięso, jako zdrowy element naszej codziennej naturalnej diety, wpadli rodzimi producenci pod przewodnictwem Jacka Marcinkowskiego, honorowego prezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Idea jest taka, że wbrew modom i newage-owym wątpliwościom mięso to samo zdrowie, bo dostarcza organizmowi cennego białka.
– Chodzi tez o to, żeby promować naszych lokalnych wytwórców, bo poziom wyrobów wędliniarskich i mięsnych jest w Polsce niezwykle wysokie i powinniśmy być z niego dumni – mówi Andrzej Łyszyk organizator imprezy.
I tak wspólnymi siłami w ubiegłym roku, pod przewodnictwem Jacka Marcinkowskiego, producenci wyrobów mięsnych i wędliniarskich zorganizowali na poznańskim Rynku pierwszy Świętomięs Polski. Publiczność przyjęła go nie tylko z ogromny apetytem, ale też z entuzjazmem, stąd organizatorzy wpadli na pomysł objazdowej imprezy.
– Ruszyliśmy w Polskę zgodnie z założeniami imprezy, żeby podkreślićjej ponadregionalny charakter. Musimy pamiętać, że promujemy mięso, polskie mięso, i nie możemy ograniczać się do jednego obszaru. Stąd pomysł na imprezę wędrowną. A ponieważ w zasięgu naszych zainteresowań są wielkie miasta i aglomeracje – w tym roku – zawitaliśmy na Śląsk. Nie trzeba wyjaśniać, że to naprawdę potężne zagłębie mięsne. Mnóstwo znakomitych firm rzeźniczych, zakładów mięsnych, olbrzymia sieć sprzedaży, no i bardzo wysoka konsumpcja. A poza tym prężne środowisko branżowe. Czasy nie są łatwe, więc trzeba wspomagać kolegów, żeby jeszcze wzmocnić popyt na mięso, a co za tym idzie zwiększyć produkcję i sprzedaż. To nasz obowiązek. W tym roku Śląsk, w następnym może Kielce lub Bydgoszcz, a kiedyś tam nawet Berlin… Tak, tak, zaraz po imprezie poznańskiej mieliśmy propozycję organizacji „Świętomięsa” za Odrą. Może to i dobry pomysł. Promocja w sąsiednich krajach to byłoby coś! – tłumaczy Jacek Marcinkowski.
W ramach Świetomięsa Polskiego zaplanowano szereg imprez towarzyszących, między innymi „Scenę Ludową” poświęconą naszej śląskiej kulturze, Strefę Naukową, która powstała we współpracy ze Śląskim Uniwersytetem medycznym , a także Strefę dla Sportu, w ramach której odbędą się zawody zapaśnicze, pokazy kulturystów i ciężarowców na dowód hasła promującego imprezę „Mięso to siła!”
A na deser – element, który stał się już tradycją tej młodej stosunkowo imprezy – próba bicia rekordu w ugotowaniu największego kotła flaków wołowych. I tu organizatorzy mają nadzieję, że mieszkańcy Śląska ze smakiem opróżnią ten największy na świecie kocioł.
PROGRAM II Świętomięsa Polskiego
Dzień Pierwszy, 8 września 2012
“Śląsk od kuchni” 12.00 – 21.00
Charakter regionalny imprezy. Przysmaki kuchni śląskiej.
15.00- 21.00 „Koktajl Śląskich Przebojów”
16.00 – 18.00 Konferencja nt “Public i Media Relantions w Branży Mięsnej”
Dzień Drugi, 9 września 2012
“Gala Mięsna” 10.00 – 20.00
10.00 – 12.00 „Mięsna przygoda” – program w wykonaniu zespołów szkolnych
10.45 – 12.00 Korowód “Parada Mięsna”
12.00 – 14.30 Koncert Orkiestry Dętej
14.00 Ogłoszenie wyników Mistrzostw Świata w biegu 24-godzinnym
14.30 – 18.00 Koncerty konkursy
18.00 – 19.30 Gwiazda imprezy: Krzysztof Krawczyk z zespołem – koncert
Równolegle do działań artystycznych w godzinach 12.00 – 19.00
Strefa kulinarna I: „Mięso w polskiej Kuchni” – warsztaty kulinarne
Strefa kulinarna II: Kocioł Świętomięsny
Strefa kulinarna III: „Śląski smak kiełbasy śląskiej”
Strefa kulinarna IV: Gala Krupnioka – happening kulinarny
“Zagroda Młodych Hodowców” – strefa dla dzieci, warsztaty plastyczne, występy artystyczne
“Scena Ludowa” – przy współpracy ze Śląską Izbą Rolniczą – występy artystyczne zespołów folklorystycznych i “regionalna kuchnia śląska”
Strefa Naukowa “Mięso dla Zdrowia”- we współpracy ze Śląskim Uniwersytetem Medycznym, Akademią Wychowania Fizycznego w Katowicach Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie
Strefa Sportowa “Mięso dla Sportu” – zawody zapaśników, pokazy kulturystów i ciężarowców, we współpracy z AWF w Katowicach
Impreza towarzysząca: “Wystawa Hodowców i Producentów” – ekspozycjaz udziałem najważniejszych hodowców, producentów i przetwórców branży mięsnej (dwa dni 8 i 9 września)
Rekord Guinessa – Największy Kocioł Flaków Wołowych
Warsztaty kulinarne – Mięso w polskiej kuchni
Tagi:


















Dodaj komentarz