Wykopki ziemniaków to symbol rozpoczynającej się jesieni. Skansen w Chorzowie nadejście tej pory roku poprzez tradycyjny Dzień Kartofla. Zainteresowanie było ogromne!
O tym, jak wielką popularnością cieszy się organizowany co roku pod koniec września Dzień Kartofla niech świadczą ciągnące się prawie pod Centrum Handlowe AKS kolejki do kas skansenu. Nic w tym dziwnego – wielu z nas chętnie przypomina sobie, jak wyglądało przygotowanie do zimnych miesięcy na wsi. To również doskonała okazja do pokazania dzieciom tradycji i zwyczajów związanych z nadejściem jesieni.
Dzień Kartofla zgromadził prawdziwe tłumy w chorzowskim skansenie!
Dzieciaki jak co roku z wielkim zapałem ruszyły do zbierania ziemniaków na pokazowym kartoflisku w samym sercu Górnośląskiego Parku Etnograficznego. Goście chętnie przyglądali się procesowi szatkowania i kiszenia kapusty, dowiedzieli się jakimi zajęciami dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów.
Unikalny obrzęd kartoflany przedstawił Regionalny Zespół Śpiewaczy „Jaśkowiczanie”, a o historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka opowiedzieli przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Chętni wzięli udział w warsztatach filcowania czy garncarskich, a dla najmłodszych gości Bajkowe Skarbki Śląska przygotowały „Smaczne zabawy z bajkami na scenie”. Do tego krótka prelekcja o domowym tworzeniu kiszonek.
Można było spróbować słynnych prażonek/pieczonek dzięki KGW z porębskich Niwek, potraw z ziemniaków przygotowanych przez KGW z Rajczy, upiec jabłka i kiełbasę na ognisku, skosztować tradycyjnych wypieków czy pysznego żuru. Tradycyjnie odbył się również kiermasz, na którym nie zabrakło domowych, ręcznie robionych specjałów, w tym miodów, nalewek, drewnianych zabawek i wielu innych. Na koniec wystąpił zespołu Maliniorze.
Zobaczcie nasze zdjęcia!