Jak zwykle przy okazji świąt przypominamy o Jadłodzielni znajdującej się w Chorzowie, przy ulicy 3 Maja 31. Jakie produkty i dania można umieszczać w Jadłodzielni? Sprawdź i podziel się nadprogramowym jedzeniem, które mogłoby się zepsuć!
Chorzowska Jadłodzielnia zaprasza
Jadłodzielnia w Chorzowie znajduje się przy ulicy 3 Maja 31, obok Fundacji Chrześcijańskiej „Wiara, Nadzieja, Miłość”. Pomysłodawcą i realizatorem chorzowskiej Jadłodzielni jest Fundacja Piastun, która czuwa nad obiektem. Ideą społecznej lodówki jest dzielenie się żywnością, której często sami nie możemy przejeść – w okolicach świąt lodówki większości Polaków są wypchane po brzegi, co niestety sprzyja psuciu się żywności. Aby tego uniknąć, nadprogramowymi daniami i produktami możemy się podzielić.
Jak korzystać z Jadłodzielni?
Jadłodzielnia jest czynna 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę. Mottem Jadłodzielni jest, aby umieszczać w niej wyłącznie produkty i dania, które sami moglibyśmy zjeść i chcielibyśmy dostać – mowa tutaj przede wszystkim o świeżej żywności. Ofiarowana żywność może przekroczyć datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”), ale nie datę przydatności do spożycia („należy spożyć do”). Wszystkie produkty zostawiane w Jadłodzielni muszą być oryginalnie zamknięte – w przypadku dań, muszą być one szczelnie zapakowane, a na opakowaniu powinien znaleźć się opis i data przygotowania.
Czego w Jadłodzielni nie wolno umieszczać? Napoi alkoholowych, mrożonek, surowego mięsa, produktów otwartych, zepsutych oraz tych na bazie surowych jaj. Zakazane jest także przynoszenie żywności, która miała kontakt z odpadami komunalnymi.
Regulamin korzystania z Jadłodzielni
- Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
- Jedzenie ze społecznej lodówki bierzesz na własną odpowiedzialność.
- Nie bierz wszystkiego - dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
- Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia z aktualną datą ważności.
- Jeżeli w przygotowanym przez Ciebie posiłku występują alergeny napisz to na opakowaniu.
- Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
- Produkty płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku,
- tak aby nie rozlały się podczas wyciągania.
- Nie niszcz lodówki, nie obklejaj jej swoimi ulotkami.
Jadłodzielnia jest obiektem monitorowanym!