Kuchnia azjatycka jest niezwykle zróżnicowana, bogata w smaki i aromaty, a do tego uchodzi za bardzo zdrową. Orientalnych dań i przysmaków w ostatni weekend mogli skosztować mieszkańcy Chorzowa podczas Festiwalu Azjatyckiego.
Są egzotyczne i zaskakujące, przyciągają mnogością stosowanych w nich przypraw oraz oryginalnością tekstur, smaków czy aromatów. Potrawy kuchni azjatyckiej cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Japońskie sushi, indyjskie curry czy kaczka po pekińsku nieustannie zyskują nowych miłośników. Tych klasyków nie mogło więc oczywiście zabraknąć na Festiwalu Azjatyckim. To wydarzenie było również wspaniałą okazją do poznania wiktuałów mniej u nas popularnych, pochodzących na przykład z Korei, Tajlandii, Malezji czy Libanu.
– Organizowany niedawno Festiwal Pierogów Świata został nad wyraz ciepło przyjęty przez uczestników, którzy wręcz zasypali nas prośbami o kolejne tego typu imprezy – mówiła Marta Jakubczyk, dyrektor Centrum Integracji Międzypokoleniowej. – Dlatego też nie zwlekając, postanowiliśmy wraz z organizacją Smaczny Targ wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom.
Poza jedzeniem, na Festiwalu dostępne były również naturalne kosmetyki pochodzące z różnych zakątków Azji oraz piwo z polskich browarów rzemieślniczych i regionalnych.
Festiwal Azjatycki odbył się w dniach 12-13 września na terenie Centrum Integracji Międzypokoleniowej przy ul. Dąbrowskiego 7 w Chorzowie. Organizatorami byli Smaczny Targ oraz Centrum Integracji Międzypokoleniowej.