Polska jest jednym z krajów, w których marnuje się najwięcej żywności. Warto odwrócić ten niepożądany trend i pomóc potrzebującym. Jak? Zostawiając jedzenie w chorzowskiej jadłodzielni.
Banki Żywności nie ukrywają tego, że jednym ze szczytowych okresów w roku, w których marnuje się najwięcej żywności w Polsce jest czas po Bożym Narodzeniu. Większość z nas uznaje, że suto zastawiony stół świąteczny ma wróżyć dobrobyt w nowym roku. Chcemy również ugościć bliskich i przyjaciół najlepiej jak potrafimy. To często wiąże się z kupowaniem produktów spożywczych na zapas i tym sposobem w naszych kuchniach i spiżarniach zostaje spora liczba artykułów, które mogą wylądować w koszu.
Zamiast pozbywać się ich i tym samym wyrzucać pieniądze, które wydaliśmy podczas zakupów lepiej spakować żywność, której wiemy, że nie zjemy w najbliższym czasie i sprawdzić, czy w naszym mieście nie ma lodówek społecznych lub jadłodzielni. W tym sposób możemy pomóc potrzebującym. W Chorzowie jadłodzielnia działa na ulicy 3 Maja 31.
Nie marnuj jedzenia po świętach! Zostaw je w chorzowskiej jadłodzielni
Wspomóc działalność jadłodzielni może każdy. Można zostawić w niej sery i jogurty w oryginalnych opakowaniach, kaszę czy makarony, warzywa i owoce, szczelnie zapakowane ciasta czy zupy z dokładnym opisem produktu i datą. Jedzenie musi być świeże, nieprzeterminowane – informują twórcy chorzowskiej jadłodzielni w mediach społecznościowych.
Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje, a jedzenie pobiera się na własną odpowiedzialność. Fundacja Piastun, która organizuje akcję apeluje o to, by nie brać wszystkiego i podzielić się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
Jakie produkty, które można umieścić w lodówce społecznej?
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
- Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
- Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości –„najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
- Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
- Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
- Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
- Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
- Warzywa i owoce.
- Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
Jakich produktów nie należy umieszczać w lodówce społecznej?
- Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
- Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
- Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
- Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
- Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
- Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
- Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
- Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
- Alkoholu i środków odurzających.