Chorzów - portal miejski mojChorzow.pl

Wiadomości z Chorzowa

Masło shea - co warto wiedzieć o tym naturalnym oleju?

  • Dodano: 2019-12-04 08:30, aktualizacja: 2019-12-04 08:41

Współczesne kosmetyki zawierają wiele substancji naturalnych, które wzmacniają ich działanie i nie szkodzą organizmowi człowieka. Takim surowcem jest chociażby masło shea. Dlatego warto poznać bliżej jego właściwości. W jakich produktach możemy go znaleźć?

Gdzie występuje masło shea?

Olej ten wytwarza się z owoców drzewa o nazwie masłosz Parka. Roślina ta występuje naturalnie w zachodniej i środkowej części Afryki. Tamtejsza ludność otacza to drzewo świętym kultem. Jest ono bowiem niezwykłą rośliną. Jej żywotność przekracza bowiem trzysta lat. Owoce, z których powstaje masło shea, drzewo zaczyna wydawać dopiero po upływie 30-40 lat. Odkrywcą masłosza został europejski podróżnik, Mungo Park. To właśnie od jego nazwiska powstała pełna nazwa tej rośliny. Mungo odpowiada także za sprowadzenie masła shea do Europy, gdzie szybko znalazło zastosowanie w branży kosmetycznej. Innymi określeniami na ten olej są maso karite oraz masła Galam.

Masło shea – jaki ma wpływ na nasz organizm?

Surowiec ten to istna bomba witaminowa dla naszego ciała. Dzięki wysokiej zawartości takich witamin jak A, E i F, jest stosowany w produktach służących pielęgnacji ciała, twarzy, a także włosów. Ostatnia wymieniana witamina to branżowa nazwa na mieszaninę trzech nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mowa tu o kwasie arachidonowym, linolenowym oraz linolowym. Ich obecność w preparatach kosmetycznych pozwala rozluźnić mięśnie, dzięki czemu, kosmetyk może lepiej przeniknąć do skóry właściwej. Masło shea pozwala również opóźnić procesy starzenia się skóry, dzięki głębokiemu nawilżeniu. W ten sposób skóra jest bardziej elastyczna i pozbawiona wolnych rodników. Na kosmetyki zawierające masło shea powinniśmy zwrócić uwagę szczególnie zimą. Wybierajmy wówczas pomadki do ust, czy kremy do twarzy zawierające ten surowiec, a nasza skóra będzie chroniona przed niską temperaturą czy wiatrem. Takie preparaty pozwolą uniknąć podrażnień wynikających z nadmiernego wysuszenia spowodowanego warunkami atmosferycznymi. Poza tym, olej ten jest także składników olejków do masażu, czy preparatów do mycia ciała.

Czy masło shea jest stosowane wyłącznie w kosmetykach?

Mogłoby się wydawać, że olej ten jest stworzony wyłącznie dla branży kosmetycznej. Bogactwo składników działających na różne dolegliwości stwarza producentom kosmetyków szerokie pole możliwości. Dlatego dbają o dostawy jak najlepszej jakości tego surowca. Na tej stronie znajdziesz jednego z dystrybutorów http://overlack.com.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne/. Masło shea jest jednak stosowane także w innych branżach. Okazuje się bowiem, że jest doskonałym impregnatem drewna. Pomaga on odzyskać meblom dawny blask. Efekty takich działań będą lepsze niż przy użyciu specjalistycznych środków impregnujących. Warto o tym pamiętać, gdy będziemy chcieli odświeżyć nasze meble. Poza tym masło shea można także stosować w kuchni. Istnieje jadalna wersja tego oleju, którą mieszkańcy Afryki stosują od kilku stuleci. Surowiec ten wpływa nie tylko na smak i aromat, ale też na konsystencję potraw. Jeśli więc lubimy eksperymenty kulinarne, powinniśmy wypróbować ten olej.
 

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.