Skansen pełen przysmaków – Jarmark Produktów Tradycyjnych

Czas czytania: 1 min.

Po raz kolejny Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie gościł “Jarmark Produktów Tradycyjnych”. Impreza plenerowa pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego była połączona z X edycją konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.


Otwarcia konkursu kulinarnego dokonał oraz jego rozstrzygnięciu przewodniczył wicemarszałek Zbyszek Zaborowski.


Podczas Jarmarku można było kupić i spróbować produktów tradycyjnych i regionalnych z naszego województwa, zarówno tych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, jak i ubiegających się o wpis (aktualnie na liście znajduje się ich 110). Odwiedzający mogli spróbować m.in. serów kozich, fetu na wędzonce czy kiełbasy żywieckiej. Nie zabrakło stoisk z miodami, chlebem, serami oraz tradycyjnymi wędlinami. Swoje wyroby prezentowali twórcy ludowi i liczni wystawcy.


Imprezę uświetniły występy Studenckiego Zespołu Pieśni i Tańca “Katowice” Uniwersytetu Śląskiego, zespołów folklorystycznych z Argentyny, Białorusi i Turcji oraz śląskich kapel i kabaretów.


Wyniki konkursów kulinarnych »»

Tagi:

jarmark
Barbara Łukomska-Piłat
Źródło: www.slaskie.pl

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe