Dzień Czeski w skansenie

Czas czytania: 1 min.

W sobotę, 14 maja, w Górnośląskim Parku Etnograficznym odbędzie się “Dzień Czeskiego smaku”. Celem imprezy jest poznanie kultury, rzemiosła, kuchni oraz folkloru czeskiego.

W otoczeniu kilkudziesięciu dawnych zagród chłopskich oraz karczmy będzie można degustować tradycyjne czeskie trunki oraz potrawy tradycyjnej kuchni czeskiej ( ogniste mięso, kanapki ze śledziami, kiełbasę końską, smażony ser i inne).

Zagra kapela czeska “Na ladiczka” a część imprezy odbywać się będzie na kręgach ogniskowych. Na straganach natomiast będzie można spotkać rzemieślników, którzy sprzedawać będą swoje wyroby.
Ponadto możliwy będzie przejazd zabytkową bryczką.

Dodatkową atrakcją będzie wspólne gotowanie z Remigiuszem Rączką znanym z TV Silesia a także otwarcie wystaw:
1) “Drewnotwory” Pawła Muchy z Koszęcina
2) wystawy obrazów “Panorama Legendy Koszęcińskiej”
3) strojów Zespołu Pieśni i Tańca “Śląsk”

Imprezie towarzyszą również stałe wystawy: “Jak dawniej prano” oraz “Ginące zawody”

Tagi:

Barbara Łukomska-Piłat
Źródło: www.wpkiw.com.pl

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe