Idealne śniadanie? Tylko na trawie
Wiecznie się śpieszysz? Nigdy nie masz czasu? Pora zwolnić! Zapraszamy na pierwsze z cyklu Slow Foodowe "Śniadanie na Trawie". Pokażemy jak to zrobić i zacząć cieszyć się życiem.
Śniadania będą organizowane w Rosarium, w każdą sobotę od 10 do 12, aż do końca sierpnia. W ich trakcie będą promowane tematy związane ze zdrowym stylem życia, ekologią, zrównoważonym rozwojem i odpowiedzialnością za środowisko.
– Będziemy mówić o idei slow food, żywności genetycznie modyfikowanej i fair trade, ale też o miodzie czy zdrowej żywności – tłumaczy Łukasz Buszman, rzecznik prasowy Parku Śląskiego. – Chcemy pokazać, że ekologia w dużym mieście jest możliwa, a każdy, dzięki codziennym wyborom, może wspomóc naturę oraz poprawić życie swoje i bliskich –dodaje.
Trend Slow Food wywodzi się z nazwy organizacji non-profit, którą w 1986 roku we Włoszech założył architekt Carlo Petrini. Do Polski ten ruch dotarł 16 lat później. W ogromnym skrócie jest on pochwałą i promocją odpoczynku i relasu, których coraz częściej brakuje naszym życiu. Postępowanie zgodnie z głoszonymi przez jego twórców ma poprawiać samopoczucie i chronić zdrowie. Jego symbolem i głosem przeciwko obsesji prędkości jest ślimak. Slow Food popularyzuje powolne spożywanie posiłków w spokoju, bez pośpiechu i w pełnym skupieniu.
Żywność w stylu Slow Food jest nisko przetworzona, wytwarzana metodami tradycyjnymi z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologii.
Park Śląski to idealna przestrzeń na realizację takiego przedsięwzięcia. Atrakcyjna roślinność sprzyja bowiem odprężeniu, kontemplacji i przemyśleniom. Program jest niezwykle bogaty. – Zaprosiliśmy m.in. zajmujących się tym tematem blogerów, Patrycję Walther, specjalistę od food designu i pszczelarza Pawła Kowalczyka – wylicza Buszman. – Organizujemy ten cykl po raz pierwszy. Jego tematyka jest bardzo na czasie. Jesteśmy przekonania, że przyciągnie sporą rzeszę odbiorców –dodaje. Podczas śniadań dla uczestników będą serwowane świeże soki.
Kolejne "śniadaniowe" tematy:
- 27 lipca – Śniadanie do zadań specjalnych – o tym co składa się na zdrowe śniadanie opowiedzą autorki bloga sportwwielkimmiescie.pl;
- 3 sierpnia – Słodkie spotkanie z miodem i pszczołami, prowadzone przez pszczelarza, Pawła Kowalczyka;
- 10 sierpnia – Kooperatywa spożywcza KOPERA opowie o uprawach ekologicznych;
- 17 sierpnia – Kuchnia 5 przemian – wykład;
- 24 sierpnia – O sztuce parzenia herbaty opowiedzą fachowcy z herbaciarni Fanaberia w Katowicach;
- 31 sierpnia – Warsztaty przetworów prowadzone przez dr Annę Gomółę.
Tagi:
park














Dodaj komentarz