“Od żymloka do krupnioka”

Czas czytania: 1 min.

Szynki, kiełbasy oraz tytułowe żymloki i krupnioki – to wszystko i wiele innych smakołyków m.in. “maćki” czyli żołądki wieprzowe w kwaśnicy i kiełbaski samemu pieczone nad ogniskiem – będzie można spróbować i kupić podczas imprezy plenerowej “Od żymloka do krupnioka”, która już w najbliższą niedzielę (3 października) w chorzowskim skansenie.

Całość imprezy poprowadzi Marek Szołtysek, który opowie m.in. o różnicach między krupniokiem, a żymlokiem – sposobach ich przygotowania oraz o tradycji świniobicia na Śląsku. Na scenie wystąpią: kapela z Twardowic, Zespół Pieśni i Tańca “Dąbrowiacy” Politechniki Śląskiej oraz “Whiskey River”.
Nie zabraknie też wystawców i twórców ludowych.


Program:
12:00 – Marek Szołtysek
13:00 – kapela z Twardowic
14:00 – Zespół Pieśni i Tańca “Dąbrowiacy”
15:00 – msza św.
16:00 – “Whiskey River”  


Data: 3 października
Miejsce: Skansen
Bilety w cenie 5 i 7 zł

Tagi:

Barbara Łukomska-Piłat
Źródło: Skansen

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe