Podział kuchni na trzy strefy ma na celu zorganizowanie przestrzeni do gotowania i ułatwienie poruszania się pomiędzy szafkami i sprzętem AGD. Wydzielając strefę do przechowywania, przygotowywania i gotowania, znacznie uprościmy sobie codzienne czynności, takie jakie rozpakowywanie zakupów, mycie owoców czy wyjmowanie naczyń ze zmywarki.
Planując rozstawienie mebli i sprzętów w kuchni, warto skorzystać ze wsparcia doświadczonego projektanta. Pomoże on w doborze elementów dekoracyjnych, jak fronty czy uchwyty, i przede wszystkim zorganizuje kuchenną przestrzeń zgodnie z naszymi potrzebami, oczekiwaniami i trybem życia.
Trójkąt roboczy w kuchni
Złotą zasadą planowania kuchni jest zachowanie tzw. trójkąta ergonomicznego. Zgodnie z tą wskazówką, najważniejsze sprzęty w domu, takie jak: lodówka, zlewozmywak i kuchenka, powinny być ustawione w planie trójkąta, a dokładniej, na jego wierzchołkach. Ściśle określony jest także odstęp pomiędzy nimi. Podłączenie płyty indukcyjnej lub kuchenki najlepiej, aby znajdowało się w ostępie 120-270 cm od lodówki i 120-210 cm od zlewozmywaka, a odległość między lodówką a zlewozmywakiem to 120-210 cm. Rozstawienie sprzętów zależy od parametrów i technicznych możliwości naszego pomieszczenia.
Trzy strefy ergonomiczne: przechowywania, przygotowywania i gotowania
Układ trójkąta sprzyja wydzieleniu trzech stref w kuchni: przechowywania, przygotowywania i gotowania. Pierwsza strefa znajduje się w pobliżu lodówki. Po tej stronie powinny znaleźć się szafki i półki, w których będziemy mogli schować: kuchenne akcesoria (np. szklanki, kubki, talerze), żywność i produkty z długim terminem przydatności. Kolejną częścią jest sfera przygotowywania. Jest to dobre miejsce na montaż zmywarki, zlewozmywaka i blatu roboczego. W jednym miejscu będziemy mogli opłukać warzywa i niemal bez poruszania się z miejsca, posiekać je i przygotować do dalszej obróbki. Ostatnią strefę stanowi część do gotowania. Znajdzie się w niej płyta indukcyjna lub kuchenka i okap. Wszystkie te sprzęty dyskretnie ukryjemy w meblach do zabudowy. Mimo że ich cena jest nieco wyższa niż gotowych zestawów dostępnych w sklepach, jest to opcja warta wyboru. Przygotowane na wymiar meble są bardziej solidne i idealnie dopasowane do wymiarów kuchni. Doświadczony stolarz, który zajmie się wykonaniem dla nas takiej usługi, doradzi, w jaki sposób możemy wykorzystać ewentualne trudne do zagospodarowania miejsca, takie jak wnęki czy rogi. Wszystko to wpłynie na nasz komfort gotowania, zadowolenie i znacznie poprawi funkcjonalność pomieszczenia.
Zobacz także: Nowoczesne pomysły do kuchni ułatwiające gotowanie i przechowywanie żywności