Food-trucki podbijają nasze podniebienia. Ich główna przewaga nad innymi gastro-biznesami to mobilność. Są wszędzie tam, gdzie głodni ludzie. I co raz częściej podają nam ciekawe, nowatorskie potrawy, serwowane w finezyjny sposób. Marzysz, żeby samemu stanąć za ladą? Założenie własnej restauracji na kółkach jest teraz prostsze niż kiedykolwiek!
Liczba food-trucków czyli restauracji na kółkach rośnie w Polsce lawinowo. Jeszcze dwa lata temu na rynku działało ich około 300, teraz, według różnych szacunków, nawet trzy razy więcej. Na gastronomicznej mapie niemal co tydzień pojawiają się nowe food-trucki. Jak wybić się w tym biznesie? Znaczenie mają:
- pomysłowe menu
- dostosowana do potrzeb gastronomii furgonetka
- wydajne wyposażenie, które obsłuży wielu klientów w krótkim czasie
Pomysłowe menu
Na początku większość polskich food-trucków hołdowała wybranej kuchni zagranicznej. Pewnikiem na każdym zlocie są do dziś amerykańskie hot-dogi i burgery, belgijskie frytki, niemieckie kiełbaski, japońskie zupy czy węgierskie langosze. Po obu stronach lady nie brakuje jednak amatorów naszej, polskiej kuchni, mamy więc coraz większą szansę na kulinarną podróż w Bieszczady czy na Śląsk. Bez trudu znajdziemy też mobilne kawiarnie, cukiernie na kółkach serwujące tradycyjne gofry czy owoce w czekoladzie, przyczepy ze zdrowymi przekąskami, czy furgonetki serwujące pieczywo na własnym zakwasie.
Zdecydowanie pojawia się coraz więcej zapytań o wyposażenie lokali typu Street Food, skierowanych do naszej hurtowni gastronomicznej. Najpopularniejsze sprzęty to frytkownice i kuchenki, na których można przyrządzać burgery. Powodzeniem cieszą się również urządzenia do słodkich przekąsek, na przykład gofrownice - potwierdza Krzysztof Baranowski z horecapolska.pl.
Samochód typu food-truck
Dobranie menu to dopiero pierwszy krok. Zanim wydamy klientom pierwszą porcję, musimy podjąć dwie bardzo ważne decyzje: dotyczące zakupu furgonetki oraz niezbędnego wyposażenia. W przypadku wyboru samochodu najważniejsze są jego gabaryty, stan techniczny oraz gotowe rozwiązania zastosowane z myślą o mini-gastronomii. Nie warto oszczędzać ani w środku, ani na zewnątrz - klientów przyciągają nie tylko apetyczne zapachy, ale i niepowtarzalna karoseria. To jeżdżąca reklama Twojego biznesu!
Trafiają do nas zapytania o samochody gastronomiczne z coraz to bardziej oryginalnym zaopatrzeniem. Kiedy klient zamawia samochód typu food-truck, cena zależna jest od jego gabarytów, przystosowania i wyposażenia. Jednak patrząc po ilości naszych realizacji, ten biznes się opłaca - mówi Jarosław Pączyński z salonu Fiat Partner, oferujący zabudowy typu food-truck.
Wyposażenie food-trucka
Jak zmieścić Francję czy Meksyk na kilku metrach kwadratowych? To możliwe dzięki dobrze dobranemu wyposażeniu. W food-trucku cały sekret polega na rozlokowaniu na niewielkiej powierzchni urządzeń do chłodzenia i gotowania, smażenia lub pieczenia. Poza małą powierzchnią trzeba brać jeszcze pod uwagę bardzo ważny czynnik - przepisy Sanepidu. Zastosowane rozwiązania muszą pozwalać na łatwe utrzymanie w czystości nie tylko sprzętów i produktów spożywczych, ale i rąk samego kucharza. Należy też pamiętać o dostępie do wody i zabezpieczeniu odpadów powstałych podczas przyrządzania potraw.
Najpopularniejsze zloty Food-trucków
Mimo licznych wyzwań, nie brakuje Polaków realizujących marzenie o gastro-biznesie na kółkach. Przybywa też tych, którzy z miłości do dobrego jedzenia wyszukują zlotów food-trucków. Gdzie i kiedy spotykają się mobilni kucharze i ich fani? Wszędzie! Od Dąbrowy Górniczej po Gdańsk, a do największych zlotów tego typu w Polsce możemy zaliczyć:
- Żarcie Na Kółkach w Warszawie. W 2017 roku odbyła się 8. edycja imprezy, w ramach której ponad sto food-trucków zaparkowało pod Stadionem Narodowym
- Festiwal Smaków Food-trucków w Trójmieście
- Łódź Street Food Festival
To oczywiście nie wszystko. Poznaniacy mają swój Beer & Food-truck Festival Poznań, mieszkańcy Olsztyna mogą zajrzeć do gastronomicznego nieba podczas Festiwalu Smaków, a katowiczanie mają swój Rynek Smaków. Ci ostatni będą mieli również po drodze do weekendowego zlotu food trucków na Stadionie Śląskim w Chorzowie (16-18 marca 2018). To pierwsza impreza tego typu organizowana w świeżo wyremontowanym obiekcie. Na płycie stadionowej ma zaparkować niemal 50 znanych i lubianych food-trucków z całej Polski.
Udział w tych spotkaniach to nie tylko szansa na zdobycie nowych klientów, ale i forma prestiżu. Niezależnie od miejsca, w którym stawiają swój furgon, właściciele food-trucków kierują się tą samą zasadą: karm tak, jak sam chciałbyś zjeść. Pozostaje nam jedynie wszystkim życzyć smacznego!