Wiadomości z Chorzowa

Jak jada się na Ukrainie? Pomysły na pyszne dania

  • Dodano: 2023-05-30 12:30

Kuchnia ukraińska to nie tylko barszcz i pielmieni. Jadłospis naszych wschodnich sąsiadów jest niezwykle różnorodny, a to za sprawą wpływu wielu tradycji kulinarnych. Dlatego w kuchni ukraińskiej znajdziemy wiele smaków pochodzących z Litwy, Rumunii, Mołdawii, a także Polski. Wśród narodowych potraw nie brakuje także wpływu kuchni żydowskiej, tatarskiej czy ormiańskiej. Są to bogate i sycące dania, których warto spróbować. Oto propozycje, które możesz przygotować również u siebie w domu.

Charakterystyka kuchni ukraińskiej

Kuchnia ukraińska jest bardzo tradycyjna i opiera się przede wszystkim na świeżych, lokalnych produktach. Ukraińcy uwielbiają także domowe przetwory, takie jak marynowane czy kiszone warzywa. Chętnie spożywa się dania mięsne oparte na wieprzowinie, wołowinie, drobiu, a nawet baraninie, ale również ryby. Wykorzystuje się zarówno te świeże, jak i wędzone oraz suszone. Bardzo popularna jest także konserwa rybna.

Podobnie jak w kuchni polskiej na Ukrainie królują także dania mączne. Nie może zabraknąć dobrej jakości chleba. Ukraińcy uwielbiają także pierogi i przyrządzają je na bardzo wiele sposobów, obok znanych pielmieni warto wspomnieć także o warenikach. Oprócz tego nie może zabraknąć także kaszy, która jest popularnym dodatkiem do wielu dań.

A jakie proste przepisy na ukraińskie dania możesz wypróbować w swoim domu?

Solianka, czyli ukraiński kapuśniak

Jeżeli szukacie sycącej zupy doskonałej na chłodniejsze dni, to koniecznie wypróbujcie soliankę. Przygotowuję się ją na bazie wieprzowego mięsa oraz kapusty. Można użyć także tradycyjnej ukraińskiej słoniny, którą znajdziecie na stronie https://foodex24.pl/category/slonina Do tego podsmażona cebula, krojone w grubą kostkę ziemniaki, przecier pomidorowy i gęsta śmietana. Oczywiście nie może zabraknąć także aromatycznych przypraw, takich jak liść laurowy, czarny pieprz, ziele angielskie czy pietruszka. Zupa doskonale sprawdzi się jako propozycja na rodzinny obiad. Jest też łatwa w przygotowaniu i rozgrzewająca.

Ukraińskie bliny

To świetna alternatywa dla popularnych u nas naleśników. Bliny są zdrowszą opcją, ponieważ przyrządza się je z dodatkiem mąki gryczanej lub żytniej oraz kefiru lub mleka. Oprócz tego potrzebne będą jeszcze jajka, odrobina cukru, soli, roztopione masło oraz drożdże. Sprawią, że bliny będą pulchne i ładnie wyrośnięte. Placki świetnie smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Jeżeli chcecie stworzyć niezwykle wykwintne danie, podajcie bliny z kawiorem lub wędzonym łososiem. Jednak doskonale będą smakować również z domowym sosem, grzybami czy pastą rybną. Na deser warto zdecydować się na opcję z owocowymi konfiturami.

Ukraiński jabłecznik – szarlatanka

Miłośnicy szarlotki koniecznie muszą wypróbować przepis na ukraińską wersję tego ciasta. Jest złożony z kilku warstw, co daje deserowi wielowymiarowy smak. Oprócz jabłek znajdziemy w nim wiórki kokosowe oraz orzechy. Ciasto można serwować je oprószone cukrem pudrem lub przygotować polewę. Ukraińska szarlotka ma delikatną konsystencję i jest lekko wilgotna. Jabłkowe nadzienie doskonale łączy się z kokosową pianką i kruchym spodem. Z pewnością podbije Wasze podniebienia!

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojChorzow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.