Chorzów - portal miejski mojChorzow.pl

Wiadomości z Chorzowa

Melamina czy porcelana? Jakie naczynia wybrać?

  • Dodano: 2019-09-04 07:00, aktualizacja: 2019-09-04 07:07

Naczynia produkowane są z różnych tworzyw. W gastronomii na przykład  rośnie zainteresowanie talerzami z melaminy. Ten materiał ma cechy, które są cenione właśnie w miejscach o dużym natężeniu ruchu. Odznacza je wysoka estetyka oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne, w tym stłuczenia. Przeczytaj nasz tekst, aby poznać więcej zalet melaminy i dowiedzieć się, jak wypada w porównaniu z porcelaną.

Ze względu na plastyczność, melamina ma zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Od pewnego czasu rosnącym zainteresowaniem restauratorów i klientów indywidualnych cieszą się naczynia z melaminy. Miski, kokilki, talerze, pojemniki występują w różnych formach, rozmiarach i kolorach. Dzięki tak szerokiemu wyborowi dają szerokie możliwości pod względem aranżacji nakrycia stołowego podczas codziennego obiadu lub eleganckiej uroczystości.  Naczynia tego typu kupisz wygodnie przez internet, zamawiając je ze sklepu Technica.

Co to jest melamina?

Melamina jest tworzywem sztucznym występującym w formie bezbarwnej substancji krystalicznej. Naczynia z melaminy powstają w wyniku termoutwardzania żywicy. W efekcie otrzymujemy produkty, które:

  • mogą być bezpiecznie stosowane z żywnością,

  • są odporne na tłuszcz, oleje, kwasy czy zasady,

  • nadają się do ozdabiania różnymi metodami, dzięki czemu występują w bogatej gamie kolorystycznej, są pokrywane foliami impregnowanymi czy farbami.

Ze względu na właściwości, jakie wykazuje, melamina znajduje zastosowanie nie tylko w gospodarstwach domowych czy gastronomii. Produkuje się z niej wyroby o charakterze dekoracyjnym, drewnopodobnym, we włókiennictwie, a nawet motoryzacji. 

Rodzaje i zalety naczyń z melaminy

Z plastycznej, łatwej w kształtowaniu melaminy powstają rozmaite elementy wykorzystywane w gospodarstwach domowych i restauracjach. Wśród naczyń produkowanych z tego tworzywa są:

  • talerze z melaminy (płytkie i głębokie),

  • miski z melaminy, 

  • salaterki,

  • kokilki, 

  • pojemniki,

  • tace.

Tak duża dostępność różnych elementów sprawia, że zastawa z melaminy coraz częściej gości na polskich stołach. Można zdecydować się na gotowy komplet lub skomponować własny według potrzeb i liczby domowników. 

Zaletą zastawy z melaminy jest:

  • dostępność naczyń w różnych rozmiarach, formach i kolorach,

  • wysoka wytrzymałość elementów na stłuczenia czy pęknięcia,

  • estetyczna prezentacja dań w formie stałej lub płynnej,

  • odporność na działanie środków dezynfekujących, czyszczących.

Nawet w wyniku długiej i intensywnej eksploatacji czy częstego mycia, naczynia z melaminy pozostają gładkie i błyszczące. Nasycone kolory talerzy z melaminy, mis czy salaterek to wyraźny akcent na stole w domu lub w lokalu gastronomicznym. Dzięki temu Twoi goście zachwycą się nie tylko smakiem serwowanych dań, ale też estetycznym sposobem ich podawania. 

Melamina czy porcelana?

Krucha porcelana czy wytrzymała melamina? Taki dylemat mogą mieć właściciele ekskluzywnych restauracji czy domów weselnych. W większości przypadków liczy się jednak nie tylko elegancki wygląd naczyń, ale przede wszystkim ich odporność na stłuczenia czy pęknięcia. Aby nie było konieczności zbyt częstej wymiany zastawy stołowej, warto wybrać tę, produkowaną z melaminy. Sprawdzi się ona świetnie szczególnie na stołówkach, w jadłodajniach, w przedszkolach czy żłobkach oraz w restauracjach typu fast-food. Również do użytku domowego polecamy naczynia z melaminy. Drugi zestaw, porcelanowy, może być umieszczony za przeszkloną witryną, a tym samym stanowić dekorację jadalni. Wyciągany na święta lub inne ważne uroczystości stanie się symbolem luksusu.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.