1 sierpnia w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie odbędzie się jarmark produktów tradycyjnych oraz Ogólnopolski Konkurs "Naszego kulinarne dziedzictwo – smaki regionów".
Jarmark produktów tradycyjnych, czyli coś dla ciała i coś dla ducha
Jarmark produktów tradycyjnych to wydarzenie, które już na stałe wpisało się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami. To promocja tradycyjnych potraw śląskich i produktów regionalnych połączona z kiermaszem i występami zespołów muzycznych, folklorystycznych. Pokazy warzenia i prezentacja różnych gatunków piwa. Mówiąc prościej - coś dla ciała i coś dla ducha.
Organizatorem wydarzenia jest Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie. Współorganizatorem imprezy jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
Tradycyjne przysmaki w skansenie
Już w tę niedzielę, na terenie chorzowskiego skansenu mieszkańcy będą mieli okazję spróbować śląskich dań i produktów. O tym, jak dobrze przyrządzić tradycyjne potrawy regionalne i jak zachwycić nimi domowników opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych – który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.
Uczestnicy będą mogli również wziąć udział w pokazie wyrabiania pierogów i podpłomyków a także warzenia różnych gatunków piwa i prezentacja leśnej bimbrowni, która zostanie odtworzona na terenie Muzeum. Na scenie wystąpią m.in. zespoły folklorystyczne. Muzyczną gwiazdą tegorocznego jarmarku będzie zespół Rube Świnie.
Impreza rozpocznie się o godzinie 12.30 – planowane zakończenie o godzinie 17.30.
Bilety w cenie 12 zł normalny, 8 zł ulgowy.
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Jarmarkowi towarzyszył będzie – organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Dwudziesta już edycja konkursu świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy – świadczą o niewyczerpanej kreatywności gastronomów.
Program Jarmarku (godziny: 12.30 – 17.30)
- 12.30 – otwarcie imprezy Mirosław Riedel
- 12.40 – Jan Krysiak z Polskiego Związku Piwowarów Domowych
- 12.50 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie
- 13.10 – Kapela z Poraja
- 13.40 – prażuchy, galas, zalewajka – dawna kuchnia Beskidu Żywieckiego
- 13.55 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie
- 14.15 – Kapela z Naszego Miasteczka / degustacja zupy
- 15.00 – Co dawniej na wsi jadano
- 15.15 – o dawnych bimbrowniach leśnych
- 15.35 – tajniki warzenia piwa domowego
- 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze piwo domowe
- 16.20 – występ zespołu „Rube Świnie” / degustacja drugiego dania
- 17.00 – wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”