Wiadomości z Chorzowa

Jarmark produktów tradycyjnych już w najbliższą niedzielę!

  • Dodano: 2021-07-29 13:00

1 sierpnia w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie odbędzie się jarmark produktów tradycyjnych oraz Ogólnopolski Konkurs "Naszego kulinarne dziedzictwo – smaki regionów".  

Jarmark produktów tradycyjnych, czyli coś dla ciała i coś dla ducha 

Jarmark produktów tradycyjnych to wydarzenie, które już na stałe wpisało się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami. To promocja tradycyjnych potraw śląskich i produktów regionalnych połączona z kiermaszem i występami zespołów muzycznych, folklorystycznych. Pokazy warzenia i prezentacja różnych gatunków piwa. Mówiąc prościej - coś dla ciała i coś dla ducha. 

Organizatorem wydarzenia jest Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie. Współorganizatorem imprezy jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. 

Tradycyjne przysmaki w skansenie 

Już w tę niedzielę, na terenie chorzowskiego skansenu mieszkańcy będą mieli okazję spróbować śląskich dań i produktów. O tym, jak dobrze przyrządzić tradycyjne potrawy regionalne i jak zachwycić nimi domowników opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych – który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań. 

Uczestnicy będą mogli również wziąć udział w pokazie wyrabiania pierogów i podpłomyków a także warzenia różnych gatunków piwa i prezentacja leśnej bimbrowni, która zostanie odtworzona na terenie Muzeum. Na scenie wystąpią m.in. zespoły folklorystyczne. Muzyczną gwiazdą tegorocznego jarmarku będzie zespół Rube Świnie.  

Impreza rozpocznie się o godzinie 12.30 – planowane zakończenie o godzinie 17.30. 

Bilety w cenie 12 zł normalny, 8 zł ulgowy. 
 

 

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 

Jarmarkowi towarzyszył będzie – organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Dwudziesta już edycja konkursu świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy – świadczą o niewyczerpanej kreatywności gastronomów. 

Program Jarmarku (godziny: 12.30 – 17.30) 

  • 12.30 – otwarcie imprezy Mirosław Riedel 
  • 12.40 – Jan Krysiak z Polskiego Związku Piwowarów Domowych 
  • 12.50 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie 
  • 13.10 – Kapela z Poraja 
  • 13.40 – prażuchy, galas, zalewajka – dawna kuchnia Beskidu Żywieckiego 
  • 13.55 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie 
  • 14.15 – Kapela z Naszego Miasteczka / degustacja zupy 
  • 15.00 – Co dawniej na wsi jadano 
  • 15.15 – o dawnych bimbrowniach leśnych 
  • 15.35 – tajniki warzenia piwa domowego 
  • 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze piwo domowe 
  • 16.20 – występ zespołu „Rube Świnie” / degustacja drugiego dania 
  • 17.00 – wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 


Źródło: Jagoda Radzioch Źródło Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny

Zobacz także

Komentarze (1)    dodaj komentarz »

  • Baba

    Ciekawe czy nasze "szeryfy" też płacą wstęp czy jak zawsze na krzywy ryj :-(

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.