Mus kokosowy to smakołyk, obok którego nie można przejść obojętnie. Mowa zarówno o jego właściwościach zdrowotnych, jak również potencjale w diecie. Warto podkreślić uniwersalność musu kokosowego. Znakomicie sprawdza się jako baza do przygotowania mleka kokosowego, które uzyskamy po zblendowaniu z wodą. Równie dobrze spisuje się jako dodatek do potraw na słodko, pożywnych śniadań czy koktajli “mocy”. Trudno wyobrazić sobie kuchnię azjatycką bez pasty kokosowej. Sprawdźmy, dlaczego warto wprowadzić ją do jadłospisu.
Właściwości zdrowotne kokosa
Kokos znany jest już od dawna ze swoich właściwości zdrowotnych. Wśród nich warto wymienić między innymi obecność błonnika, a ponadto takich minerałów jak fosfor, magnez czy też potas. Nie sposób przejść obojętnie obok kwasu foliowego. Stanowi również źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Mowa o trójglicerydach średniołańcuchowych, których metabolizm przebiega inaczej niż w przypadku kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego. W praktyce mowa o tym, że zachodzi on szybciej - związki omijają tkanki tłuszczowe i są wchłaniane z przewodu pokarmowego wprost do żyły wrotnej. Co za tym idzie, organizm nie odkłada ich jako materiału zapasowego, a traktuje jako źródło energii. Oprócz tego przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawarte w kokosie tłuszcze działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie.
Zawartość błonnika w kokosie powoduje, że jest on sprzymierzeńcem osób będących na diecie odchudzającej. Ponadto wpływa on na perystaltykę jelit i odbudowuje florę bakteryjną układu pokarmowego. Kokos jako źródło potasu wpływa ponadto na obniżenie ciśnienia, stąd śmiało mogą po niego sięgać osoby chorujące na nadciśnienie.
Orzech kokosowy jest źródłem wielu witamin, w tym m.in. C, E i K. Stanowi cenne wsparcie dla układu immunologicznego. Z powodzeniem również uzupełnia elektrolity dzięki zawartości potasu i sodu w wodzie kokosowej. Jest więc ona bardzo dobra szczególnie dla osób aktywnych fizycznie, bądź też odwodnionych.
Mus kokosowy - jak powstaje?
Zastosowanie kokosa jest wręcz nieograniczone. Jego cenne właściwości prozdrowotne i walory smakowe sprawiają, że na naszym rynku pojawia się coraz więcej produktów z nim w roli głównej.
Jednym z nich jest mus kokosowy https://olini.pl/mus-kokosowy-olini, który często nazywany jest również pastą kokosową. Tajemnica jego sukcesu tkwi w tym, że powstaje w 100 procentach ze zmielonego miąższu kokosa. Po otwarciu słoiczka bardzo łatwo zauważyć, że ma stałą, dość zwartą konsystencję. Do złudzenia przywodzi na myśl bardzo drobno zmielone wiórki kokosowe wymieszane z olejem roślinnym.
Warto mieć na uwadze fakt, że w niskich temperaturach wyraźnie twardnieje, dlatego do jego wydobycia z opakowania często konieczne jest użycie łyżki, a nawet noża. Nie traci on jednak swojego wyjątkowego smaku, jak również składników odżywczych. Jeśli natomiast przechowywany jest w temperaturze pokojowej, jego struktura staje się bardziej płynna, nieco przypominająca masło.
Co ważne, wbrew pozorom na próżno szukać musie kokosowym mocno wybijającej się na pierwszy plan słodyczy. Nie jest przesadnie słodki, ale to nie zmienia faktu, że doskonale nadaje się do przygotowywania przekąsek. W tej roli sprawdza się wręcz znakomicie!
A czym mus kokosowy różni się od oleju pozyskiwanego z tego samego owocu? Mus kokosowy powstaje w wyniku zmielenia całego miąższu, dlatego nie można używać go do smażenia, podczas gdy olej kokosowy nadaje się do tego idealnie. Wszystko dzięki temu, że z owocu wytłacza się jedynie sam tłuszcz. Z powodzeniem można wykorzystać jego potencjał w kosmetyce.
Mus kokosowy - dlaczego warto po niego sięgnąć?
Dlaczego mus kokosowy warto mieć w swojej spiżarce? Jest źródłem dobrych kalorii, a ponadto dostarcza dużego zastrzyku energii. Nie bez znaczenia pozostaje także to, że należy do kategorii produktów dość sycących, dlatego wystarczy jego niewielka ilość, aby zaspokoić głód.
Wielu amatorów zdrowego odżywiania ceni sobie dobrej klasy pasty kokosowe za brak sztucznych dodatków, pasteryzatorów czy też zbędnej soli lub cukru. W jej składzie znajdziemy tylko i wyłącznie zmielony miąższ kokosa, dlatego też można z powodzeniem włączyć ją do swojej diety.
Mus kokosowy - idealny dla miłośników słodkich przekąsek
Mus kokosowy to przede wszystkim sprzymierzeniec słodkości. Jako przedstawiciel kuchni azjatyckiej często pojawia się w tamtejszych potrawach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby stał się kompanem m.in. ciast, lodów, naleśników czy też gofrów. Może również wystąpić w wersji solo na łyżeczce, zupełnie jak zdrowa “nutella” https://olini.pl/czekolini-krem-z-orzechow-arachidowych-z-kakao-i-bananami. Jedzenie go prosto ze słoika, to znakomity pomysł na słodką przekąskę.
Mus kokosowy znakomicie sprawdza się jako baza dla domowego ciasta rafaello lub kokosowego puddingu. Z powodzeniem można również wykonać z niego mleko kokosowe. Wystarczy zblendować go z wodą i dodać do koktajlu, szejka czy też owsianki. Idealny sposób na słodkie i energetyczne rozpoczęcie dnia.