Wiadomości z Chorzowa

Na rynku trwa Festiwal Kuchni Świata [FOTORELACJA]

  • Dodano: 2024-05-18 20:45

Sajgonki, baklawy, bao, kimchi - na chorzowskim rynku od piątku trwają kulinarne bachanalie. Smakowita impreza potrwa do niedzieli, warto się wybrać!

Festiwal Kuchni Świata na chorzowskim rynku

Kilkadziesiąt stoisk dość szczelnie wypełnia plac przed chorzowskim magistratem, a przy ustawionych pomiędzy nimi stolikach ciężko było się dziś zmieścić. Niewielka przestrzeń i tłum ludzi, tak można by opisać naszą wizytę na miejscu. Ale to dobrze, impreza może zawitać do miasta na dłużej.

Spróbować można w dużej mierze kuchni azjatyckiej. Znajdziemy sporo dań z Dalekiego Wschodu - kuchnię tajską, koreańską, smaki Japonii. Stoły uginają się od zupy pho, sajgonek, bułeczek bao i owoców morza - my polecamy kalmary w cieście, bao w każdej wersji i krewetki w grubej panierce! 

Do tego stosy chaczapuri, samosy, szaszłyki, bolani, falefele. Jest też nieco street-food’u zza wielkiej wody: frytki, burgery, stripsy, a także corn-dogi. Będzie  w czym przebierać. 

Dla wielbicieli słodyczy znajdą się m.in. kremowo-żelkowe mochi oraz słodkości z nieco bliższych nam okolic - Bałkanów, Bliskiego Wschodu, Gruzji, czyli baklawy, chałwy, nugaty i bakalie. Klasyczne europejskie wypieki też znajdziecie. 

Impreza połączona jest z Festiwalem Piwa, Wina i Trunków Rzemieślniczych, choć tu wybór jest zdecydowanie mniejszy. Znajdziemy dwa stoiska z winem i kilka z piwem, m.in. od lokalnego Browaru Hajer. Ich oferta jest jednak dość szeroka. 

My byliśmy i mamy garść zdjęć - w niedzielę impreza potrwa od 12 do 18. 


 

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojChorzow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również