Wiadomości z Chorzowa

Sekrety ula – jak pszczele produkty mogą wspierać organizm?

  • Dodano: 2025-02-28 20:00

Pszczoły to niezwykle pożyteczne owady - bez ich ciężkiej pracy przy zapylaniu roślin, w tym warzyw, nie moglibyśmy cieszyć się ich prozdrowotnymi i odżywczymi właściwościami. Co więcej, warto docenić również szereg produktów pszczelich, których spożywanie może wspomóc Twój organizm na wielu płaszczyznach. Wbrew pozorom mowa nie tylko o miodzie. Sprawdź, co jeszcze powinno znaleźć się w Twoim menu.

Pierzga pszczela - odkryj jej prozdrowotny potencjał

Wiele osób zastanawia się nad tym, czym jest pierzga pszczela. To nic innego jak pokarm dla tych owadów. Żywi się nim nie tylko królowa matka, ale również młode osobniki. Pierzga gwarantuje im przetrwanie jesienią i zimą, a w porównaniu do pyłku wykazuje się większą zawartością substancji odżywczych.

Jak prezentuje się skład pierzgi pszczelej? Może zawierać nawet do 500 związków aktywnie czynnych, jednak badacze wciąż pracują nad odkryciem i zidentyfikowaniem wszystkich. Nie bez znaczenia jest to, że mogą z nich czerpać nie tylko owady, ale również ludzie - z zastrzeżeniem, że nie są uczuleni na produkty pszczele.

Jak powstaje pierzga pszczela? Pierwszym krokiem jest zbieranie pyłku przez pszczoły robotnice z męskich kwiatostanów różnych gatunków roślin. Następnie transportują go prosto do ula z pomocą własnych odnóży. Tam mieszany jest on z miodem, a potem upychany w plastrach. Bardzo ważnym etapem produkcji pierzgi jest fermentacja mlekowa, a gdy ona przebiegnie pomyślnie - jej produktem końcowym jest właśnie pierzga. Co ważne, jest ona pełna wartości odżywczych i nie można odmówić jej długiej trwałości.

Dlaczego warto na nią postawić? Jest ona cennym źródłem białka, które jest podstawowym budulcem tkanek w ludzkim organizmie. Co ciekawe, pierzga (https://olini.pl/pierzga-pszczela-olini) zawiera więcej związków białkowych niż produkty odzwierzęce, dlatego też często pojawia się w diecie wegan czy też wegetarian. 

Oprócz tego w jej składzie znajdziesz tłuszcze, cukry proste i złożone, błonnik pokarmowy, a nawet karotenoidy czy enzymy. Sięgnij po nią również ze względu na obecność w niej witamin - m.in. C, D, E i tych z grupy B, a także minerałów - na czele z potasem, fosforem, żelazem czy też cynkiem.

Pierzga pszczela wyróżnia się właściwościami przeciwbakteryjnymi i grzybobójczymi, dzięki czemu jest ogromnym sprzymierzeńcem układu odpornościowego. Warto spożywać ją prewencyjnie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się zachorowalność na infekcje sezonowe, ale również jako pomoc w łagodzeniu objawów przeziębienia, grypy, a nawet zapalenia zatok.

Ponadto doceń zdolności pierzgi pszczelej do obniżania poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego. Przyczynia się także do ochrony zdrowego serca i profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak m.in. miażdżyca czy choroba wieńcowa.

miód faceliowy

Miód faceliowy - dlaczego warto go docenić?

Miód faceliowy (https://olini.pl/miod-faceliowy-olini) nie cieszy się jeszcze tak dużą popularnością jak np. akacjowy czy lipowy, jednak zdecydowanie warto zwrócić na niego uwagę.

Zacznijmy najpierw od tego, czym jest facelia - roślina, z której jest produkowany. Pochodzi ona z Kaliforni, a do Europy trafiła na początku XX wieku. Zaliczana jest do grupy roślin z rodziny ogórecznikowatych, a jej pędy mogą osiągać nawet 80 cm wysokości. Bardzo łatwo ją rozpoznać - jej korona to pięć zrośniętych, niebieskich płatków, które pachną wręcz nieziemsko.

Najważniejsze jest jednak to, że z facelii można z powodzeniem pozyskiwać miód nektarowy, czyli kwiatowy. Co prawda okres wegetacji jej kwiatów trwa zaledwie 5-6 tygodni, jednak wynagradza to jego bardzo wysoka wydajność.

Miód faceliowy rozpoznasz po jasnożółtym zabarwieniu, choć może też przybierać tą nieco zielonkawą. Jego konsystencja jest przyjemnie płynna. Jeśli postawisz na naturalny miód, po pewnym czasie zauważysz, że po kilku tygodniach zacznie krystalizować się na biało lub kremowo. Na jego powierzchni pojawią się małe kryształki.

Wiele osób docenia jego łagodny, słodki smak, w którym można wyczuć lekko kwaskowate nuty. Z powodzeniem może zastąpić w Twojej diecie tradycyjny cukier - stanowi świetną alternatywę dla niego np. do słodzenia herbaty czy innych napojów.

Postaw na miód faceliowy, jeśli chcesz zadbać o kondycję swojego organizmu. Jest on bowiem źródłem wielu cennych witamin, w tym C, która wzmacnia odporność, działa antyoksydacyjnie, a przy tym zwiększa przyswajalność żelaza. Znajdziesz w nim także witaminę B2, która m.in. pomaga zwalczyć zmęczenie, reguluje ciśnienie krwi czy też wspiera zdrowie oczu. W miodzie faceliowym znajdują się także minerały, takie jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy też kobalt. 

Podsumowując, jest to produkt, który wykazuje właściwości wzmacniające, ochronne, przeciwzapalne i wspierające odpornośc organizmu. Do tego pomaga łagodzić objawy infekcji górnych dróg oddechowych, jak również chorób układu pokarmowego. Po miód faceliowy warto również sięgać w okresie wzmożonego zmęczenia czy stresu - wzmacnia wyczerpany organizm, a do tego poprawia nastrój.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojChorzow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.