Wiadomości z Chorzowa

Ukraińskie specjały na specjalne okazje

  • Dodano: 2023-09-04 17:45

Kuchnia ukraińska nie jest zbyt popularna w Polsce. To ciekawe biorąc pod uwagę, że kilka naszych rodzimych potraw, wywodzi się właśnie z tamtejszych rejonów. Przykładem tego są chociażby pierogi ruskie czy barszcz ukraiński. Jednak kuchnia naszych wschodnich sąsiadów może zaskoczyć także finezją i wykwintnością. Jakie potrawy warto wypróbować, gdy chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach? Przedstawiamy kilka propozycji.

Ukraiński kawior

Dodatek kawioru potrafi sprawić, że niemal każde danie w staje się bardziej wyszukane. Dlatego, jeżeli jesteście miłośnikami kawioru, koniecznie musicie spróbować tego ukraińskiego. Na Ukrainie pozyskiwano go ponoć już w czasach średniowiecznych, a najpopularniejszy był ten z jesiotra. Ma on czarną barwę i delikatnie słony, rybny smak. Warty spróbowania jest także kawior czerwony. Ten z kolei pochodzi od ryb łososiowatych. Ma ostrawy, wyrazisty smak, a jest tym bardziej ceniony, im drobniejsze są jajeczka. Jest to tańsza opcja, za to pięknie prezentuje się na talerzu. Niezależnie od tego, na jaki kawior się zdecydujecie, dobrym pomysłem jest podanie go na grzankach bądź małych tostach. Dobrze komponuje się także w towarzystwie dojrzewających serów, kremowego serka czy awokado. 

Żarkoje 

Po przystawce czas na danie główne. Jeśli lubicie rozgrzewające potrawy jednogarnkowe, to pokochacie żarkoje. Do jego przyrządzenia potrzebny jest gliniany garczek, czyli horszczik. Najpierw przygotowuje się aromatyczny gulasz na bazie wołowiny, ziemniaków, papryki, cebuli oraz przypraw. Czasem dla urozmaicenia do potrawy dodaje się także suszone owoce np. śliwki czy rodzynki. Całość należy udusić na maśle i doprawić. Wszystko umieszcza się w garze i zakrywa czapką z surowego ciasta drożdżowego, a następnie zapieka. Danie serwuje się, rozdzielając na kilka mniejszych porcji bez żadnych dodatków. 

Tort kijowski

Jeśli szukacie ciasta idealnego na specjalne okazje, to tort kijowski sprawdzi się tu znakomicie. Jedynym jego minusem jest fakt, że przygotowanie go może zająć sporo czasu. Jednak jego smak zdecydowanie rekompensuje włożony wysiłek. Sekretem tego deseru jest wiele warstw ciasta biszkoptowego lub bezy przełożonej maślanym kremem. Dla przełamania słodyczy dodaje się domową konfiturę, a także dodatek kakao. Całość zwieńczają pokruszona bezą i chrupiące orzechy. Tort nie tylko jest pyszny, ale także pięknie się prezentuję, dlatego jest przygotowywany na rodzinne uroczystości i święta. A jeśli chcecie wiedzieć, jak nasi wschodni sąsiedzi świętują wolne od pracy, sprawdźcie stronę https://best-market.pl/blog/swieta-i-dni-wolne-od-pracy-na-ukrainie/.

Justyna DudekJustyna Dudek
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojChorzow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.