Wiadomości z Chorzowa

Lecytyna i jej lecznicze właściwości

  • Dodano: 2018-07-02 14:45

Lecytyna jest substancją, którą występuje we wszystkich olejach roślinnych. Znajduje swoje szerokie zastosowanie w branży spożywczej, ale również leczniczej. Dowiedz się, czym jest lecytyna oraz jakie jest jej zastosowanie w kwestiach zdrowotnych.
 

Czym jest lecytyna?
Głównym składnikiem lecytyny są fosfolipidy. Pełnią one bardzo ważne funkcje w naszym organizmie, między innymi usprawniają procesy myślowe, pamięć, wspomagają pracę wątroby oraz obniżają poziom cholesterolu. Lecytyna jest mieszanką wielu związków, w których dominuje charakter lipidowy. Wspomniane wcześniej fosfolipidy pełnią szczególną funkcję w organizmie i są to związki składający się głównie z kwasów tłuszczowych oraz różnego rodzaju dodatków, do których może ważyć cholina, inozytol lub seryna. W składzie lecytyny mogą znajdować również woda węglowodany oraz trójglicerydy. Może ona być dostępna zarówno w wersji czystej, jak i jako dodatek do różnego rodzaju żywności w celach leczniczych. Odgrywa ona również bardzo istotną rolę w układzie nerwowym.
 

Działanie lecznicze
Lecytyna jest obecna w każdej komórce ciała przede wszystkim jako składnik błony komórkowej. Z tego powodu bierze ona udział w najważniejszych funkcjach w organizmie człowieka. Jeżeli chcesz zapoznać się z ofertę tej substancji wejdź na http://oqema.pl/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack/ Dlaczego warto ją zamówić? Lecytyna przede wszystkim wspiera proces przemiany materii co z pewnością, jest istotne dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Tworzy również że bariery ochronne ścian żołądka. Jest ona również polecana osobom pracującym umysłowo, gdyż stanowi element budulcowy tkanki mózgowej oraz otoczki mielinowej. Lecytyna również działa ochronnie na wątrobę, dlatego też polecana jest osobom starszym oraz tym które odżywiają się w sposób nieprawidłowy. Jeszcze substancją uzupełniająca wielu suplementów diety, gdyż pozwala na przyswajanie przez organizm niektórych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najlepszym przykładem będzie tu pomidor, który poddany obróbce termicznej powinien zawsze mieć kontakt z oliwą lub olejem, aby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości oraz aby zostały one w całości przyswojone przez organizm. Lecytyna jest również szczególnie polecany osobom, które regularnie uprawiają sport, gdyż przyspiesza regenerację organizmu po dużym wysiłku. Substancja ta stosowana jest również w celu obniżenia poziomu cholesterolu.
 

Lecytyna i jej źródła
Lecytyna może być pozyskana w różny sposób. Pierwotnie najbardziej popularne było żółtko. Aktualnie możemy pozyskać ją również z soi, rzepaku, orzechów ziemnych lub włoskich, kiełki pszenicy oraz pieczywa pełnoziarnistego. Jak więc widać jest to substancja, którą możemy spożywać zarówno w formie płynnej, jak i jako dodatek do wielu produktów spożywczych. Nic więc dziwnego, że w wielu dietach możemy spotkać przyjmowanie orzechów ziemnych lub włoskich oraz pieczywa pełnoziarnistego.
 

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojChorzow.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.